معرفی جایزه

 

درعصر حاضر و درحالي كه كارخانجات، تولید کنندگان و ارایه کنندگان خدمات به دنبال ايجاد انقلاب و دگرگوني در درون خويش هستند تا بتوانندخود را با تحولات جهاني وفق دهند، بحث نگهداری مي‌تواند به طور جدي و مؤثر مسير و راهبرد توليد را در كارخانجات معين و مشخص نمايد‌ .امروزه كارخانجات به شدت درگير مباحثي چون كاهش هزينه ­ها‌، توان رقابت بالا‌، بهبودمستمر‌، افزايش كيفيت و كميت محصول‌، كمبود منابع طبيعي‌، بحران انرژي و … هستند كه دراين راستا انديشيدن به بحث نگهداری به عنوان يك امر راهبردی جهت رسيدن به اهداف فوق بسيارحياتي واجتناب­ ناپذير جلوه مي­ كند‌.

نگهداري صحيح علمي و برنامه‌ريزي شده با روش‌هاي نوين مستقيما برروي بهره‌وري،كيفيت،‌ هزينه‌هاي مستقيم توليد، قابليت اطمينان، به كارگيري و سودآوري اثر مي­گذارد.

نظر به اين‌كه بهره‌وري هدفي است كه از طريق بهسازي مستمر تجهيزات مادي و نيروي انساني قابل حصول است، لذا نگهداري خوب، اولين محرك در حفظ روند توليد در بالاترين سطح است، رقابت در عرصه فعاليت‌هاي تجاري درون مرزي و برون مرزي، اين محرك را تشديد مي‌كند.

در حال حاضر تقريباً تمام كشورهاي توسعه يافته و برخي از كشورهاي در حال توسعه، سرمايه گذاري‌هاي مناسبي را جهت بهبود و ارتقاء كارايي و اثر بخشي دستگاه‌ها و تجهيزات مورد استفاده درصنايع انجام داده و رشد روزافزون صنايع خود را مرهون توجه و نگرش صحيح و علمي به مسئله نگهداري برنامه­ ريزي شده مي‌دانند.

با توجه به اين‌كه، صنايع ايران براي تداوم بخشيدن به رشد، توسعه و بالندگي خود، نيازمند حضور در بازارهاي جهاني هستند و مؤلفه‌هاي اصلي براي حضور و امكان رقابت در بازارهاي جهاني، افزايش كيفيت، ارتقاي بهره‌وري و کاهش قيمت‌ها مي­باشد، در اين راستا، ارتقاء نگهداري صحيح علمي و برنامه‌ريزي شده و كاربرد فناوري‌هاي مربوطه در صنايع ايران مي‌تواند به عنوان گام‌هاي اساسي و ضروري براي دستيابي به اين اهداف مورد دقت قرار گيرد.

به دليل فناوري پيچيده تجهيزات و نظام‌هاي كنوني كه گستره وسيعي از علوم و دستاوردهاي فناوري در آن‌ها كاربرد دارند و هزينه زياد خريد تجهيزات جديد، بخش نگهداري به عنوان يك بخش تفكيك ناپذير از سازمان‌هاي توليدي و خدماتي تلقي مي‌شود.

کشورما به عنوان یک کشور درحال توسعه به طور جدی نیازمند استفاده بهینه از منابع فناورانه محدود به منظور ایجاد ارزش برای مواد خام در قالب تولید است. نگهداری نه به عنوان یک مرکز هزینه بلکه به عنوان بخشی از سازمان که می تواند ارزش برای سازمان خلق کند، سهم زیادی در افزایش توان رقابتی سازمان­ها و بنگاه­ های کشور داشته باشد. این خلق ارزش می­تواند از طریق استفاده بهینه از تجهیزات، افزایش طول عمر و افزایش قابلیت اطمینان آن­ها صورت پذیرد.

نگهداری هنر حفظ و بازگرداندن تجهیزات به شرایط عادی با کمترین هزینه است، طوری که طول عمر تجهیز نیز افزایش یابد و این می­تواند به عنوان یکی از مهم­ترین اهرم­ های بازگشت سرمایه به صنایع کشور باشد، منوط به آن که از توصیه ­ها، روش ­ها، مولفه­ ها، راهبردها و سازوکارهای آن به نحو موثر استفاده شود. اما از آنجا که استفاده از این روش­ها و … در کشور فراگیر نشده و شاید حتی در صنایع و سازمان­هایی که از آن استفاده می­کنند نیز تا استفاده اثربخش آن، راه طولانی در پیش است، نیازمند تلاش همه جانبه برای ترویج، فرهنگ سازی و نهادینه سازی آن در کشور هستیم که آن نیز نیازمند بهره­ گیری از ابزارهای مناسب  از جمله؛ ابزارهای تشویقی و انگیزشی خواهد بود. دراین راستا انجمن نگهداری و تعمیرات ایران که براساس رسالت علمی و اجرایی خود این وظیفه را به عهده دارد، نسبت به تعریف و اجرای طرح جایزه ملی تعالی نگهداری مطابق مفادی که در این سند آورده شده است، اقدام می ­نماید.